Regio Banner Uniunea Europeana Inforegio Guvernul Romaniei MDRAP Primaria Vatra Dornei Instrumente structurale

Turism cultural

Social media:

Share to Facebook
Traditii si obiceiuri Traditii si obiceiuri
Traditii si obiceiuri Traditii si obiceiuri
Traditii si obiceiuri Traditii si obiceiuri
Traditii si obiceiuri Traditii si obiceiuri
Traditii si obiceiuri Traditii si obiceiuri
Traditii si obiceiuri Traditii si obiceiuri
Traditii si obiceiuri Traditii si obiceiuri
Traditii si obiceiuri Traditii si obiceiuri
Traditii si obiceiuri Traditii si obiceiuri

Românii au fost dintotdeauna legați de datinile stramoșești, pe care le-au respectat cu sfințenie la vreme de sarbătoare. În ultimii 20 de ani, influențele Occidentului au pătruns în casele noastre, dar încă mai există locuri în țară, printre acestea numărându-se și Vatra Dornelor, în care obiceiurile străvechi se păstrează la loc de cinste.


Adevărat perimetru al memoriei, unde istoria se întâlnește cu experiența milenară a tradiției poporului român, Vatra Dornelor este un teritoriu bogat în valori de patromoniu etnografic, de spiritualitate străveche și de ospitalitate exemplară. Prin intermediul ocupanților, al arhitecturii locuințelor, prin maniera originală de a-și amenaja casele, prin datinile și obiceiurile practicate de sărbători și cu prilejul unor evenimente semnificative din viața lor: botezuri, cumetrii, nunți, aniversări, praznice și pomeniri. Locuitorii dorneni oferă turiștilor șansa de a le cunoaște pe viu identitatea culturală și de a le înțelege particularitățile mentalitare. Astfel, turiștii se pot întâlni cu minunatele tradiții locale în cadrul numeroaselor festivaluri și sărbători atât din Vatra Dornei, cât și din comunele învecinate. Nu trebuie ratate Serbările Zăpezii din comuna Cîrlibara, Festivalul Bujorului de Munte din comuna Șarul Dornei, Festivalul Ouălor Încondeiare din Comuna Ciocănești și mai ales festivalul “Porniți Plugul Feți Frumoși”. Fiind deja foarte bine cunoscut, acest festival celebrează sărbătorile și tradițiile de iarnă. Cu sute de cântăreți și colindători în fiecare an, Festivalul ‘Porniți plugul, feți frumoși’ are scopul de a conserva și promova unele obiceiuri ancestrale prin reînsuflețirea, în fiecare an, a cântecelor și ritualurilor tradiționale în mijlocul stațiunii Vatra Dornei. O astfel de paradă nu are cum să nu vă atingă inima și să vă facă să vă indrăgostiți de tot ceea ce inseamnă tradiție, obiceiuri și magia iernii!


Viața culturală a Vatrei Dorna este extrem de bogată, fapt demonstrat de multitudinea frapantă a evenimentelor culturale din stațiune, care se derulează de-a lungul întregului an. Merită menționate Serbările zăpezii din ianuarie – februarie, Prichindei și ghiocei din martie, expoziția de ouă încondeiate (din preajma paștelui), Zilele municipiului Vatra Dornei , „Sărbătoarea limbii române” , Festivalul Internațional de Datini si Obiceiuri de Iarnă (din preajma Crăciunului), precum și numeroasele festivaluri dedicate unor personalități românești de seamă (Mihai Eminescu, Ion Creangă, George Enescu, Ion Luca Caragiale).


Apoi, nu trebuie ratate muzeele locale. Muzeul de Științele Naturii din Vatra Dornei, inaugurat în anul 1956, prezintă vizitatorilor bogățiile naturii din întreaga regiune. În expoziție pot fi întâlnite familii de cerbi si căpriori, urși bruni, vulturul pleșuv brun, cocoșul de munte, cocoșul de mesteacăn precum și multe specii de păsări și mamifere. Iar pentru a cunoaște și mai bine cultura locală, Vatra Dornei pune la dispoziția turiștilor Muzeul Etnografic. Deschis în 1986, muzeul ilistrează tradiția culturală, socială și economică a societății țărănești din Țara Dornelor. Cele 12 expoziții permanente prezintă obiecte de uz casnic, elemente de arhitectură, ceramică, țesături, cusături, obiecte de port popular, elemente de plutărit și păstorit, măști, ouă încondeiate, obiecte din metal și os.


Nu ai cum să nu te îndrăgostești de stațiune! Tot ce trebuie să faci este să profiți din plin de tot ceea ce stațiunea are de oferit! Vacanța de vis este asigurată!